Adventske pričaonice

Povodom nadolazećih blagdana Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija organizira akciju poticanja čitanja  - Adventske pričaonice – poznati čitaju djeci. Ugledni građani Opatije čitat će priče najmlađim sugrađanima te će svojim prisustvom obogatiti blagdanski ugođaj u Knjižnici.

Adventske pričaonice održavat će se petkom - 2., 9., 16., 23. prosinca u 17:30 sati u trajanju od 60 minuta na Dječjem odjelu “Halugica”. U njima će sudjelovati poznati građani Opatije (Liburnije) - Dušanka Vuković - bivša voditeljica opatijske knjižnice, Vedran Ružić - poznati mladi umjetnik, Dražen Turina Šajeta - glazbenik te Mladen Šćulac - županijski vatrogasni zapovjednik. Iznimno nam je drago da su se poznati Opatijci, inače redoviti korisnici Knjižnice, odazvali akciji.

Veselimo se druženju na dječjem odjelu Knjižnice!

*Izvješće*
ADVENTSKE PRIČAONICE

02.12.2016.  DUŠANKA VUKOVIĆ – "RUKAVICA", ukrajinska bajka
Gošća prve adventske pričaonice na dječjem odjelu Halugica bila je bivša voditeljica opatijske knjižnice gospođa Dušanka Vuković koja je okupljenim mališanima pročitala staru ukrajinsku bajku "Rukavica".  Djeca su sa zanimanjem slušala bajku koju je naša gošće pričala istovremeno pletući. Po završetku priče djeca su ukrašavala rukavice šarenim uzorcima te se zasladili keksima.

09.12.2016. VEDRAN RUŽIĆ -  "MORČIĆ", Gervais, D., Ružić, V.
Sljedeći gost pričaonice na našim Adventskih pričaonicama bio je mladi umjetnik Vedran Ružić koji je djeci pročitao poznatu pjesmu Drege Gervaisa o mačku Morčiću iz slikovnice s vlastitim ilustracijama. Pričao je s djecom o njihovim kućnim ljubimcima te zajedno s njima, po završetku priče, crtao nestašnog mačića u raznim situacijama.

16.12.2016. DRAŽEN TURINA ŠAJETA – "KRISPIN, PRAŠČIĆ KOJI JE IMAO SVE", Dewan

Na trećoj je pričaonici u prosincu sudjelovao Dražen Turina Šajeta koji je okupljenoj djeci pročitao priču o Krispinu, praščiću koji je imao sve uvijek prigodnu u ovo blagdansko doba. Djeca su sa zanimanjem pratila priču a nakon nje zajedno sa načim gostom pjevala božićne pjesme.

23.12.2016. MLADEN ŠĆULAC -  "TRI STRAŠNA ZMAJA", Guljašević, I.

Gost posljednje predbožićne pričaonice bio je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac koji je djeci pročitao priču o strašnim zmajevima koji su htjeli slaviti Božić ali su svako drvce zapalili te im je dostavljeno vatrootporno drvce kako bi oni mogli uživati u Božiću. Gospodin Šćulac je na opće oduševljenje okupljenih na dječjem odjelu obukao punu vatrogasnu opremu te djeci pokazao što je sve potrebno kod gašenja vatre. Posebni gosti ove pričaonice bili su Jelena Šćulac te njezin Elmo – potražni pas opatijskih vatrogasaca koji su razveselili sve okupljenje i pokazali par trikova i naredbi kojima se koriste u akcijama. Nakon priče djeca (ali i Elmo) zasladili su se keksima.