Književna večer

20. listopada 2016. godine, u 18 sati, Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija povodom obilježavanja manifestacije „Mjesec hrvatske knjige“, ugostila je prvog od 4 najavljena hrvatska autora.  Radi se o mladoj spisateljici rodom iz Vukovara, Ivani Bodrožić.

Bodrožić, magistra filozofije i kroatistike, dobitnica je prestižnih nagrada; Goran – za mlade pjesnike, Kvirin za najboljeg pjesnika do 35 godine, Josip i Ivan Kozarac, Kovačićevo pero te Kiklop. Njezina djela su prevođena na njemački, francuski, španjolski, češki, makedonski, slovenski i turski jezik.
Do sada je izdala zbirku poezije „Prvi korak u tamu“, zatim poluautobigrafski roman „Hotel Zagroje“, zbirku pjesama „Prijelaz za divlje životinje“, zbirku kratkih priča „100% pamuk“, te posljednji roman objavljen u travnju 2016. godine „Rupa“, kojeg je ovim putem predstavila okupljenima.
 
Roman „Rupa“ je inteligentan, dramatičan, snažan, tragičan, mučan i mračan no nadasve hrabar roman koji započinje scenom u zatvoru. Novinarka Nora Kirin dolazi u neimenovani slavonski gradić sa zadatkom da napiše reportažu o srednjoškolskoj  profesorici, koja je skupa sa svojim maloljetnim ljubavnikom, bivšim učenikom, ubila supruga. Intrigantna, mučna i mračna priča o obiteljskoj tragediji i prezrenoj profesorici vodi u niz paralelnih priča koje se susreću u podzemlju duboko podijeljenog grada. Jedna od glavnih pripovjednih linija novinarku Noru vodi do ubojice njezina oca koji je stradao prije dvadesetak godina uoči početka rata pokušavajući posredovati u pregovorima između zaraćenih strana i upozoravajući na namjerna izazivanja sukoba.
 
Spisateljica je strpljivo odgovarala na sva postavljena pitanja vezana uz roman; od toga kako je uopće došla ideja da napiše politički triler, koliko dugo ga je pisala, pa do toga što poručuje kritičarima, te razmišlja li o nastavku romana. Potom je pročitala ulomak iz knjige. Okupljeni su također dobili priliku postaviti pitanja, kao i kupiti knjige i dobiti posvetu od autorice.