Predstavljanje knjige "Iznad zenita" autora Ogrena Variole

Gradska knjižnica i čitaonica "Viktor Car Emin" Opatija organizira predstavljanje znanstveno fantastične zbirke priča "Iznad zenita" autora Ogrena Variole.

Zbirka znanstveno fantastičnih priča ‘Iznad zenita’ namijenjena je svim ljubiteljima one prave, izvorne, znanstvene fantastike. Pisana je u stilu starih majstora kojima je poanta bila razmotriti neki realni problem, a ne napisati akcijsku pustolovinu. Upravo ovakav pristup autora rezultirao je vrlo povoljnim kritikama i recenzijom. Priče su izuzetno zanimljive i razumljive, a zbirka se tečno čita, prema ocjenama onih koji su je već pročitali. Jednostavnost, a opet detaljno oslanjanje na znanstvene spoznaje i činjenice, daje ovoj zbirci posebnu vrijednost i draž koje na žalost ima sve manje u modernoj literaturi.

O autoru: Ogren Variola je profesor geografije, zaposlen  u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Od malena se bavi astronomijom te je dugogodišnji član Astronomsko-astronautičkog društva Zagreb. Održava javna predavanja iz astronomije i astronautike, astronomske tečajeve, povremeno je gost znanstveno popularnih radijskih i TV emisija. Autor je knjige Kratka kronologija svemirskih letova, te više znanstveno popularnih članaka. Kod ZF-e naglasak stavlja na Z što znači da ima izrazito znanstveni pristup čime izbjegava nerealnosti koje su često obilježje ovog žanra. Može se reći da je pisati naučio od svojeg oca Čedomila, nekad popularnog urednika dječjih emisija na Hrvatskom radiju i izvrsnog pisca dječjih priča. Kako mu je otac porijeklom iz Dobrinja na Krku tako se i Ogren smatra dobrim dijelom primorcem, ali onim koji je brodove na moru zamijenio svemirskim brodovima i uvijek je voljan provozati ljude svojom malom barkom po svemirskom oceanu.