Natječaj za najbolju kratku priču i pjesmu ''Baš sam biser!'' od 8.9.2020 do 31.10.2020.

Pod  pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a u suradnji s Gradskom knjižnicom ''Juraj Šižgorić'' Šibenik i Gradskom knjižnicom Samobor,  Gradska knjižnica i čitaonica ''Viktor Car Emin'' Opatija  raspisuje

Natječaj za najbolju kratku priču i pjesmu ''Baš sam biser!''

 na temu školjke.

 

 Školjke kao simbola života pojedinca. Uranjanja u sebe samoga, u vlastite dubine. Što me čini posebnim, po čemu sam ja – ja? Biser. Jedan jedini jedinstven. Nezamjenjiv, kao otisak prsta? Što to moj čvrst i neprobojan oklop, vidljiv vanjskome svijetu, čuva? Nešto ranjivo, netaknuto, što se tek formira i oblikuje? Kao školjka. Kao biser. Koji je moj put u ovome svijetu? Što propitkujem, čemu se nadam, o čemu maštam. Osamljen, izoliran, zatvoren, zaključan. Što mi svijet nudi, a što ja imam za ponuditi svijetu? 

Što mi je donijela ova neminovna i neizbježna situacija u kojoj nam je izolacija nametnuta, preporučena. Kako je to izmijenilo moj odnos prema sebi, svojoj okolini, svijetu uopće? Je li osama i inače moj osoban izbor ili sam širom otvoren svijetu i mogućnostima? Da li je zatvorena školjka moja metafora ili ona koja se svijetu otvara nudeći biser u punom njihovom sjaju.

 

Propozicije natječaja:

 • na natječaj se mogu prijaviti učenici srednjih škola (od 14 do 18 godina)
 • natječaj je otvoren od 8. rujna 2020. do 31. listopada 2020.

 

 • kratka priča i/ili pjesma  treba biti napisana na temu školjke kao simbola unutarnjeg života pojedinca, otkrivanja sebe i svojeg odnosa s okolinom
 • literarni radovi se mogu pisati po izboru na štokavskom, kajkavskom ili čakavskom narječju
 • autor može sudjelovati samo s jednom kratkom pričom i jednom pjesmom, ili samo kratkom pričom ili samo pjesmom
 • kratka priča može sadržavati maksimalno 5400 znakova s razmacima
 • radovi ne smiju biti objavljivani sve do proglašenja najboljih
 • proglašenje najboljih održat će se 11.11. u sklopu ''Mjeseca hrvatske knjige 2020'' i Dana hrvatskih knjižnica.
 • literarne radove treba poslati na mail adresu  opatija.knjiznica@gmail.com  ili isprintano na adresu Gradska knjižnica i čitaonica ''Viktor Car Emin'' Opatija, Nikole Tesle 2, 51 410 Opatija
 • uz priču je potrebno navesti ime i prezime autora, godinu rođenja, adresu stanovanja, adresu elektronske pošte i broj telefona (podaci neće biti dostupni žiriju),a kod teksta navesti samo kodno ime (žiriju će biti dostupno samo kodno ime do proglašenja dobitnika)
 • popis pristiglih priča objavit će se na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice ''Viktor Car Emin'' Opatija, a najbolje će biti objavljene u cijelosti
 • stručni žiri proglasit će pobjednika u dvije kategorije, zasebno za svaki od tri narječja. Na taj način dobit će se 6 pobjednika (najbolja kratka priča na štokavskom, kajkavskom i čakavskom i najbolja pjesma na štokavskom, kajkavskom i čakavskom.)
 • autorima najboljih priča i pjesama zajamčene su nagrade:
 • U kategoriji Najbolja kratka priča:

Prvonagrađenim autorima nagrade su novčane.

 1. Najbolja kratka priča na štokavskom narječju  1. nagrada = 1500,00 kn
 2. Najbolja kratka priča na kajkavskom narječju  1. nagrada = 1500,00 kn
 3. Najbolja kratka priča na čakavskom narječju   1. nagrada = 1500,00 kn
 • Drugoplasirani i trećeplasirani autori bit će nagrađeni atraktivnim nagradama

 

 • U kategoriji Najbolja pjesma:

             Prvonagrađenim autorima nagrade su novčane. 

 1. Najbolja pjesma na štokavskom narječju 1. nagrada = 500,00 kn
 2. Najbolja pjesma na kajkavskom narječju 1. nagrada = 500,00 kn
 3. Najbolja pjesma na čakavskom narječju  1. nagrada = 500, 00 kn
 • Drugoplasirani i trećeplasirani autori bit će nagrađeni atraktivnim nagradama

 

 • Novčane nagrade će u ime autora primiti roditelj/skrbnik na svoj žiro račun.

 

Cilj je natječaja promicanje i njegovanje zavičajnog  jezičnog izraza koji se ostvaruje kroz raznolikost hrvatskih narječja (što, ča i kaj). Natječaj je ujedno i poticaj srednjoškolskoj populaciji da se literarno izraze na domaćem idiomu, pokaže bogatstvo jezičnog izričaja te da se popularizira književna riječ među mladima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani korisnici,
prema novim epidemiološkim mjerama koje su u svim javnim ustanovama u Republici Hrvatskoj stupile na snagu 16. studenog 2021. prilikom posjete Knjižnici obavezno je predočiti važeću COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Navedeno se ne odnosi na osobe mlađe od 16 godina.
Korisnici koji nemaju odgovarajuće i pravovaljanje potvrde knjižničnu građu mogu naručiti telefonski
(Knjižnica Opatija: 051/712-987;
Knjižnica Matulji: 051/277-595;
Knjižnica Kastav: 051/691-049;
Knjižnica Lovran: 051/293-035;
Knjižnica Mošćenička Draga: 051/737-901)
ili slanjem upita na e-adresu: upiti@gk-opatija.hr.
Dostupnost knjižnične građe može se provjeriti telefonski, e-mailom ili putem našeg online kataloga, a ista se može preuzeti na ulazu u Knjižnicu prema dogovoru sa djelatnicima.
Ukoliko ne posjedujete covid potvrdu, a želite samo vratiti knjige, molimo vas da knjige za povrat odložite u predviđenu kutiju na ulazu i one će u najkraćem roku biti razdužene.
Također molimo za razumijevanje i strpljenje u našim nastojanjima da svima osiguramo pristup knjižničnoj građi u trenutnoj situaciji.