Noć knjige 2018.

Iza nas je još jedna Noć knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Viktor Car Emin" Opatija. Obilježavanje manifestacije započelo je u jutarnjim satima kada su djeca iz Dječjeg vrtića Opatija posjetila Knjižnicu i na Odjelu za djecu i mladež "Halugica" prisustvovala pričaonici, nakon čega su se posvetili istraživanju Knjižnice i otkrivanju čarobnog svijeta slikovnica, kao i igračaka i društvenih igara koje se kriju na dječjem odjelu, a namijenjene su upravo njihovu uzrastu.

U Knjižnici je također bila postavljena izložba svjetiljki, radovi djece opatijskog vrtića, čije su vrijedne ručice izradile unikatne i maštovite lampe koje su, u noći kada slavimo knjigu i čitanje, na simboličan način osvjetljavale put ka opatijskom hramu kulture.

Za odrasle je pripremljena izložba Utopija i distopija – putovanje knjigom gdje su, u skladu s temom manifestacije – budućnost knjige – izložene knjige iz fonda Knjižnice koje se bave temom utopija, odnosno distopijskih svijetova.

Večernji program započeo je parlaonicom o budućnosti knjige. Učenici 3.b razreda Gimnazije Eugena Kumičića Opatija konstruktivno i argumentirano raspravljali su o sudbini tradicionalne knjige u okrilju novih tehnologija, o pojavi elektroničkih knjiga te kako elektroničke sprave poput mobitela i tableta utječu na naše čitalačke navike, ali i živote općenito.

Tišinu, tipičnu za knjižničnu atmosferu, zamijenio je smijeh kada je pred publiku stao Goran Vinčić, stand-up komičar iz zagrebačkog Studija smijeha. On je svima prisutnima u polusatnom nastupu izmamio suze na oči od smijeha i priuštio vrhunsku zabavu i opuštanje uz originalne šale.

Kao šlag na kraju nastupio je riječki bend Retro's. Troje vrsnih glazbenika izveli su neke od najvećih retro hitova kojima su publiku poveli u glazbenu prošlost te su u energičnom nastupu sve podigli na noge i stvorili izvrsnu plesnu atmosferu.

Ovogodišnja Noć knjige u opatijskoj knjižnici pokazala je da su knjige i čitanje uvijek in te da je naša knjižnica itekako nezaobilazno mjesto dobre zabave, veselih susreta i prijateljske atmosfere.