Poziv na radionicu 22.12.

 

Pozivamo vas na još jednu veselu radionicu za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u subotu 22.12. u 10.30 sati u opatijskoj knjižnici. 
Prijaviti se možete na mail: slaven.kale@gmail.com ili na iva.mihovilic@gk-opatija.hr . Na početku radionice bit će svečano otvorena izložba fotografija krakovskih jaslica, koja se već može pogledati u Knjižnici.

,,Krakovske jaslice od 29.11.2018. godine upisane su na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Izložbu su pripremili Povijesni muzej grada Krakova i Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu.

U Krakovu, nekadašnjoj prijestolnici Poljske te gradu s bogatom tradicijom i mnoštvom spomenika, rodio se fenomen krakovskih jaslica. Nigdje drugdje na svijetu ne nastaju tako neobične građevine u spomen Kristova rođenja.

Najvažniju ulogu preuzela je sama arhitektura jaslica. Bogatstvo i raznovrsnost stilova krakovskih spomenika arhitekture pružali su izrađivačima neiscrpan izvor inspiracije. U 19. stoljeću krakovske su jaslice dostigle svoj umjetnički najzreliji oblik: uska građevina s tornjevima i s karakterističnim spojem raznovrsnih elemenata povijesne arhitekture grada, preuzetih iz različitih stilskih razdoblja.''