Predstavljanje knjige "47 godina života"

Povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom dana 10. svibnja 2017. u Kulturnom domu "Zora" u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice "Viktor Car Emin" Opatija održano predstavljanje knjige Wladyslava Kluza "47 godina života" u izdanju Veritasa, Zagreb.

Knjigu je predstavio fra Zdravko Tuba, gvardijan samostana svetoga Frane na otoku Cresu koji je u svome izlaganju donio paralelni prikaz života dvojice ljudi koji su koegzistirajući u istom povijesnom razdoblju, u strašnim ratnim vremenima, obojica u svojih 47 godina života svojim djelovanjem postali oprečnim simbolima 20. stoljeća.

Kako je do toga došlo kada su im prve godine života bile tako slične, a psihološke osobine gotovo jednake? Obojica su imala slično nasljeđe, obojica su dobro učila, voljeli su prirodne znanosti i imali organizacijske sposobnosti, sanjali su o misionarskom djelovanju i svećeničkom pozivu. S vremenom su obojica željela osvojiti svijet za svoje ideale, i to nasljeđujući put slijepe poslušnosti.
Godine 1941. njihovi su se putovi isprepleli. Jedan od njih bio je o. Maksimilijan Kolbe, utemeljitelj i gvardijan Niepokalanowa (Grada Bezgrešne), tada zatvorenik u logoru Auschwitz, a drugi graditelj i zapovjednik koncentracijskog logova u Auschwitzu, Rudolf Hoss.

O. Maksimilijan Kolbe rođen je 8. siječnja 1894. u Zdunskoj Woli. Umro je u bunkeru gladi 14. kolovoza 1941., u koncentracijskom logoru u Auschwitzu, dobrovoljno položivši svoj život za nepoznatoga mu čovjeka osuđena na smrt.
Rudolf Hoss rođen je 25. studenog 1900. u Baden-Badenu. Obješen je 16. travnja 1947. u Auschwitzu, prema presudi poljskog Vrhovnog narodnog suda kao tvorac koncentracijskog logora u Auschwitzu, odgovoran za smrt oko tri milijuna ljudi.
Prvi je postao simbol herojske ljubavi prema bližnjemu, drugi simbol neizrecivog zla i okrutnosti.

Fra Tuba je koncipirao svoje izlaganje započevši smislom i razlozima ujedinjenja Europe, kroz pregled događanja iz života spomenute dvojice simbola zaključivši s povezanošću današnje Europe i njezinih kršćanskih korijena.