Predstavljena knjiga “Iznad zenita”

25. svibnja 2017. godine, s početkom u 18:30 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ Opatija, održalo se predstavljanje znanstevno-fantastične zbirke priča "Iznad zenita", a gost je bio autor Ogren Variola.

Ogren Variola je inače profesor geografije, zaposlen  u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Od malena se bavi astronomijom te je dugogodišnji član Astronomsko-astronautičkog društva Zagreb. Održava javna predavanja iz astronomije i astronautike, astronomske tečajeve, te je povremeno gost znanstveno popularnih radijskih i TV emisija. 

Ljubav prema pisanju, naslijedio je od svog oca, koji je bio urednika dječjih emisija na Hrvatskom radiju i pisac dječjih priča. Osim zbirke, autor je izdao i knjigu “Kratka kronologija svemirskih letova”, roman “Europa, Jupiter” te više znanstveno popularnih članaka. 
Kod ZF-e naglasak stavlja na Z što znači da ima izrazito znanstveni pristup čime izbjegava nerealnosti koje su često obilježje ovog žanra. 

Autor je izrazito ponosan na zbirku, te je zadovoljan s kritikama, koje imaju samo riječi hvale. 
“Iznad zenita” je namijenjena svim ljubiteljima one prave, izvorne, znanstvene fantastike. Pisana je u stilu starih majstora kojima je cilj bio razmotriti neki realni problem, a ne napisati akcijsku pustolovinu. Priče su izuzetno zanimljive i razumljive, a zbirka se tečno čita. 

Pri kraju samog druženja, autor je pročita ulomak iz knjige, te prepričao najkraću SF priču; “Kuc kuc” Posljednji čovjek sjedio je sam u sobi. Netko je pokucao na vrata.

Na predstavljanju su se okupili mladi, a nakon je uslijedilo druženje u prostoru knjižnice.