Viktor Car Emin i njegova uloga u razvoju hrvatskog školstva i dječje književnosti u Istri

U listopadu 2019. godine  izv. prof.  dr. sc. Vjekoslava Jurdana s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli  pokrenula je dvogodišnji znanstveni projekt pod nazivom »Viktor Car Emin i njegova uloga u razvoju hrvatskog školstva i dječje književnosti u Istri«.

Projekt se provodi  na dvjema ustanovama: Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Centru za istraživanje književnosti i kulture Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Ciljevi projekta su istražiti i proučiti tekstove za djecu Viktora Cara Emina (1870.- 1963.) u časopisima za djecu koje je Emin pokrenuo i uređivao te pokazati temeljnu ulogu stvaralaštva za djecu unutar hrvatskog narodnog preporoda u Istri i razvoja hrvatskog školstva na području Istre, Hrvatskog primorja i otoka.

Končani cilj znanstvenog projekta je objavljivanje opsežne znanstvene monografije, temeljno uz podršku Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« Opatija.

Više informacija, kao i pregled radova koji su proizašli iz ovog projekta mogu se pronaći na ovom linku VIKTOR CAR EMIN

 

 

Poštovani korisnici,
prema novim epidemiološkim mjerama koje su u svim javnim ustanovama u Republici Hrvatskoj stupile na snagu 16. studenog 2021. prilikom posjete Knjižnici obavezno je predočiti važeću COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Navedeno se ne odnosi na osobe mlađe od 16 godina.
Korisnici koji nemaju odgovarajuće i pravovaljanje potvrde knjižničnu građu mogu naručiti telefonski
(Knjižnica Opatija: 051/712-987;
Knjižnica Matulji: 051/277-595;
Knjižnica Kastav: 051/691-049;
Knjižnica Lovran: 051/293-035;
Knjižnica Mošćenička Draga: 051/737-901)
ili slanjem upita na e-adresu: upiti@gk-opatija.hr.
Dostupnost knjižnične građe može se provjeriti telefonski, e-mailom ili putem našeg online kataloga, a ista se može preuzeti na ulazu u Knjižnicu prema dogovoru sa djelatnicima.
Ukoliko ne posjedujete covid potvrdu, a želite samo vratiti knjige, molimo vas da knjige za povrat odložite u predviđenu kutiju na ulazu i one će u najkraćem roku biti razdužene.
Također molimo za razumijevanje i strpljenje u našim nastojanjima da svima osiguramo pristup knjižničnoj građi u trenutnoj situaciji.