Finale "Male škole govorništva" u Gradskoj knjižnici Opatija

U četvrtak, 20. travnja 2023., u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Viktor Car Emin” Opatija održano je završno predstavljanje govora polaznika “Male škole govorništva”. 
“Mala škola govorništva” novi je program Gradske knjižnice Opatija koji je započeo potkaj prošle godine, u “Mjesecu hrvatske knjige”, s ciljem učenja o javnom nastupu i razvijanja govorničkih vještina. 
Predavač i voditelj “Male škole govorništva” je diplomirani fonetičar i komunikacijski stručnjak Davor Stanković, dugogodišnji suradnik Hrvatske televizije i predavač na sveučilištu Vern.
Na radionicama koje su se održavale u opatijskoj gradskoj knjižnici učenici opatijske gimnazije “Eugen Kumičić” usvajali su teorijske i praktične elemente potrebne za vođenje smislene rasprave i pripreme govora - od aktivnog slušanja, argumentacije do vježbi za glas i izgovor i neverbalne komunikacije.
Cilj je bio pripremiti govor u trajanju od 3 minute na temu po izboru koristeći sve naučene elemente i parametre koje kvalitetan i zanimljiv govor treba imati.
Teme su bile razne, od prehrane učenika u učeničkim domovima, troškova i kvalitete studiranja u Hrvatskoj, prednosti života u Opatiji, prednosti bavljenja timskim sportom pred individualnim, (be)smisla zadavanja školske zadaće za vrijeme školskih praznika, prava homoseksualnih osoba, do sveobuhvatnog osjećaja nelagode i svladava li se on izlaganjem nelagodnim situacijama kao što je – strah od javnog nastupa upravo poput prezentiranja govora pred publikom.
Govori su bili uvjerljivi, argumentirani, na mjestima duhoviti te su držali pažnju okupljenih. 
Anonimnim glasovanjem pobjedu je odnijela Nika Varljen, učenica 2. razreda gimnazije “Eugen Kumičić”, dok je Dori Ljubojević, učenica 3. razreda, drugoizabrana. 
Djevojke će svoje govore predstaviti na proslavi Dana škole na kojoj će gost biti i njihov mentor Davor Stanković.
Program “Male škole govorništva” nastavlja se najesen u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Viktor Car Emin” Opatija. 
Veselimo se novim malim velikim govornicima!