Odjeli i zbirke

Odjel za odrasle

Odjel za odrasle smješten je u prizemlju zgrade Kulturnog doma „Zora“ te raspolaže fondom od oko 45 000 knjiga. Korisnicima su na raspolaganju usluge Informativno-posudbenog odjela i čitaonice koja u svojoj ponudi ima razne dnevne novine i časopise. Korisnici također mogu koristiti računala s pristupom internetu te računalo za pregledavanje online kataloga Knjižnice. U slobodnom pristupu nalaze se brojni naslovi lijepe književnosti, ali i stručne, znanstvene i popularno-znanstvene knjige koje korisnici mogu sami pregledati i posuditi. Priručna literatura dio je posebne referentne zbirke te je način posudbe ograničen.

 • priručnici – enciklopedije, atlasi, rječnici
 • lijepa književnost
 • stručne knjige
 • izbor dnevnih novina
 • tjednici i časopisi

Odjel za djecu i mladež “Halugica”

U povodu Međunarodnog dana dječje knjige 2011., Odjel za djecu i mladež u Opatiji dobio je ime Halugica prema istoimenoj alegoričnoj bajci Vladimira Nazora. Odjel 2015. godine otvara prvu igroteku na prostorima Primorsko - goranske županije te je time omogućena posudba raznih vrsta igračaka.Našu "Halugicu" rado posjećuju djeca i mladi u potrazi za zanimljivim sadržajima.

 • priručnici – enciklopedije, atlasi, rječnici...
 • velik izbor slikovnica i ilustriranih knjiga
 • lijepa književnost za mlađe i starije školarce
 • stručne knjige
 • stripovi
 • igraonica
 • igroteka
 • časopisi za djecu i mlade
 • didaktičke igre
 • društvene igre

Posebne zbirke

Zavičajna zbirka

U središnjem odjelu Knjižnice u Opatiji nalazi se zavičajna zbirka. Ona je posebno izdvojena iz fonda i zaštićena, a smještena je na policama s ostakljenim vratima. Ova bogata zbirka sadrži literaturu o zavičajnoj i regionalnoj povijesti Opatije, njene šire okolice, Istre i djela pisaca toga područja. Osim navedenoga, posjeduje i zbornik „Liburnijske teme“, od prvoga broja, objavljenoga godine 1974., do novijih brojeva. Dio zbirke čini i lokalni list „Opatija“, preslike članaka iz časopisa, dnevnog tiska i sitni tisak (prospekti, planovi i dr.). Svoj postanak, kao sastavni dio Knjižnice, dijeli s njenim osnutkom, i time postoji dulje od pola stoljeća. Iako je ograničena s prostorom, zbirka broji preko 500 jedinica knjižne građe.

Važno je spomenuti da se u sklopu ove zbirke nalaze i osobne ostavštine pjesnika Rikarda Katalinića Jeretova i znanstvenika Marija Glogovića. U ogranku Knjižnice u Lovranu nalazi se radna soba književnika Viktora Cara Emina.

Ovu vrijednu građu zavičajne zbirke korisnici mogu svakodnevno proučavati u prostoru Knjižnice, a dio nje se može posuditi pod posebnim uvjetima.

 

Zbirka ostavštine Viktora Cara Emina

Zbirka ostavštine Viktora Cara Emina trenutno je pohranjena u prostoru Knjižnice Lovran. Sadrži privatnu biblioteku, rukopise, korespondenciju, dokumente, fotografije i predmete Viktora Cara.

Zbirku su uredili i popisali etnologinja Lidija Nikočević i povjesničar umjetnosti Berislav Valušek.

Dio zbirke je digitaliziran i dostupan u našoj Digitalnoj knjižnici

Popis ostavštine Viktora Cara Emina (katalog):

1. Privatna kor. - upućena Caru

2. Poslovna kor. - upućena Caru

3. Čestitike

4. Pisma koja je napisao V.C.E.

5. Rukopisi V.C.E.

6. Rukopisi raznih autora

7. Tekstovi V.C.E.

8. Članci iz novina o V.C.E.

9. Rukopisi o V.C.E.

10. Družba sv. Ćirila i Metoda

11. Notesi i bilježnice

12. Odlomci rukopisa i bilješke

13. Dokumenti, fotografije, razglednice

14. Predmeti V.C.E.

 

 

Referentna zbirka

Organizirana je kao zasebna cjelina i dostupna je korisnicima za njeno korištenje u čitaonici, jer se ne posuđuje izvan prostora knjižnice. Referentna građa okuplja enciklopedije, leksikone, rječnike, bibliografije, biografske rječnike, almanahe, atlase, zbirke zakona.