Misli na sebe - čitaj! Mjesec hrvatske knjige u opatijskoj knjižnici

Mjesec hrvatske knjige najveća je nacionalna je manifestacija posvećenja knjizi i čitanju koja se održava od 1995. godine na razini Republike Hrvatske, a po odluci Ministarstva kulture i medija. Traje od 15. listopada do 15. studenoga i u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kultura čitanja i pisanja kao izrazito važne društvene vrijednosti. 
Ovogodišnja tema manifestacije glasi Generacija K, stavlja se naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu, a sam moto jest:  Misli na sebe – čitaj!
Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija osmislila je program u kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe.
Na Odjelu za djecu i mlade „Halugica“ izložit će se knjige tematikom bliske osnovnoj temi ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, kojom se želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija. Osim toga želi se ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.
Najmlađe će sigurno razveseliti povratak Pričaonica petkom popodne u pet i pol, koje će se ponovno održavati uživo svakoga petka na Dječjem odjelu „Halugica“. U knjižnicama u Matuljima i Mošćeničkoj Dragi, ograncima Gradske knjižnice Opatija, ponovno započinju druženja malih čakavaca i onih koji čakavski žele slušati i govoriti. Domaća ćakula u  Knjižnici Matulji  će se održavati svaki drugi tjedan, petkom u 18 sati, a ČAkulaonice u Knjižnici Mošćenička Draga, četvrtkom u 17.30 sati, također svaki drugi tjedan. Na pričaonicama će djeca kroz priču i likovnu aktivnost naučiti kako nešto reciklirati, prenamijeniti, ukrasiti i pritom se zabaviti, a sve prateći temu Mjeseca hrvatske knjige.
Za školarce, točnije prvašiće s područja Grada Opatije, organizirani su tradicionalni posjeti knjižnici – Prvašići u knjižnici - prilikom kojih učenike očekuje upoznavanje sa Odjelom za djecu i mladež „Halugica”, s programima i uslugama koje knjižnica nudi, kino-pričaonica, knjiška igra i besplatan upis u knjižnicu.
Za nešto starije osnovnoškolce predviđena je dramsko izvedbena radionica Samoborček prilikom koje će se opatijskim učenicima predstaviti njihovi kolege iz Samobora sa pripovjednom izvedbom hrvatskih tradicijskih bajki. Nakon toga uslijediti će Kamishibai radionica, odnosno radionica japanskog uličnog kazališta, koju će voditi Blaženka Mavrić Vadlja s Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor, sestrinske knjižnice Gradskoj knjižnici Opatija.
Za mlade iz Udruge za osobe s invaliditetom Grada Opatije osmišljena je edukativna radionica ophođenja u svakodnevnim situacijama koju će voditi Kristina Kaplan Rukavina, a pod nazivom Smajlići u knjižnici.   
Za djecu i mlade iz Udruge za sindrom Down „Rijeka 21“ organiziran je posjet knjižnici, pričaonica i kreativna radionica naziva Čarapojedac. Program se provodi u sklopu projekta „Zajednica skrbi“ u koji se Gradska knjižnica Opatija uključila prošle godine.
Životne situacije, međunarodni letovi, bake, povijesne legende i krsnici ispreplest će se ovoga Mjeseca hrvatske knjige i zaokupiti nešto stariju publiku pri predstavljanju dviju knjiga.
Bake u avionima autorice Branke Erdelji Štivić, knjiga je u kojoj se na duhovit način obrađuje aktualna promjena u današnjim obiteljima: Zbog iseljavanja mladih njihovi roditelji postaju svjetski putnici i, u želji da ostanu u kontaktu sa svojom unučadi, umirovljeničke dane provode putujući međunarodnim linijama između zrakoplovnih luka. Predstavljanje će se održati 20. listopada u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ Opatija.
Mlada opatijska autorica Ana Cerovac predstavit će svoju trilogiju Između lava i orla 11. studenog u 18:00 sati također u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin“ Opatija. Riječ je o nagrađivanom romanu „Krsnik“ i njegovom nastavku „Krasna zemlja“ , povijesno-fantastičnim uradcima smještenim u Istru s početka 17. stoljeća, rastrganu između Austrije i Mletaka. Knjige su iznimno čitane i odlično prihvaćene među publikom.
Mjesec hrvatske knjige zaključiti će najava Male škole govorništva, programa koji kreće u listopadu. Riječ je o ciklusu interaktivnih edukativnih radionica, namijenjenih srednjoškolcima, koji u cilju ima osposobiti sudionike za uvjerljiv javni nastup. Voditelj radionica je Davor Stanković, profesor fonetike i engleskog jezika i književnosti.

Za sve informacije i upite zainteresirani se mogu obratiti na broj telefona: 051/712-987, putem e adrese: gradska.knjiznica.opatija@gk-opatija.hr ili osobno u Knjižnici.
Mislite na sebe – čitajte! Vidimo se u Knjižnici!