"Nepal i Sjeverna Koreja - dvije strane Azije

Gradska knjižnica i čitaonica "Viktor Car Emin" Opatija poziva Vas na putopisnu prezentaciju "Nepal i Sjeverna Koreja - dvije strane Azije" koja će se održati u srijedu, 8. svibnja u 18:30 sati. 

Mladi Opatijci i Matuljci predstaviti će nam svoja putovanja u dvije azijske zemlje kojima je zajednički nazivnik jedino izoliranost - Nepal geografski, a Sjeverna Koreja politički. O svojim utiscima iz Nepala govoriti će znanstvenica Tina Jenuš i umjetnik Vedran Ružić, mladi opatijski par koji je prošle jeseni posjetio ovu planinarsku zemlju. 
Na putovanju su proveli 13 dana te su posjetili glavni grad Kathmandu i turističku Pokharu, a centralni dio putovanja bio je treking do baznog logora Annapurne (Annapurna Base Camp trek, ABC). Kako kažu, jedan od "krivaca" za putovanje je upravo opatijska knjižnica budući da su ih putopisne knjige potaknule da posjete Nepal i izbliza vide osamtisućnjake. Treking, kao i cijelo putovanje, organizirali su sami, a u Nepal su se zaljubili na prvi pogled te se svakako planiraju vratiti. Tina i Vedran će nam ispričati kako samostalno isplanirati putovanje u Nepal, zašto su Nepalci uvijek nasmijani i kako se diše na 4000m, a odgovoriti će i na pitanje kako se voziti 200km 20 sati bez živciranja, zašto su japanke idealna obuća za treking i kako na leđima nositi 40kg bez ruksaka.
Sa druge strane, zemlju punu nepoznanica, Sjevernu Koreju, približiti će nam matuljski avanturisti Vedran Grgurić, Goran Lučin i Ivan Pavić.