Književno - glazbena večer

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2019, čija tema ove godine je glazba, Gradska knjižnica i čitaonica ''Viktor Car Emin'' Opatija ugostit će svoje kolege i kolegice iz Zagreba. KGZ band jedini je knjižničarski glazbeni sastav u Hrvatskoj (barem po našim saznanjima), a prema neslužbenim informacijama i rijetka pojava te vrste u Europi i svijetu.

Danas broje osam stalnih članova, od kojih su troje vanjski suradnici, a jedan je donedavni knjižničar: Anita Babić, glavni vokal (Gradska knjižnica), Iva Bunčić, vokal, (Knjižnica V.Nazora), Igor Mladinić, klavijature, vokal (Gradska knjižnica), Ivica Bakula, bas gitara, vokal (Gradska knjižnica), Željko Vrbanc, ritam gitara, vokal (Knjižnica S.S.Kranjčevića), Luka Peršić, saksofon, flauta (vanjski suradnik), Boris Tenšek, solo gitara, (vanjski suradnik), Robert Domitrović, bubnjevi (vanjski suradnik).

KGZ band

Ime je nastalo pred njihov prvi nastup u proljeće 2003. U Knjižnici S.S.Kranjčevića i predstavljalo je, mislili su, radni naziv koji će kasnije preimenovati. Kako su njihovi nastupi uglavnom ostali vezani za knjižnice i knjižničarska društva taj im je naziv postajao sve primjereniji i nije bilo potrebe mijenjati ga. Osim toga, pokazalo se da svojim nastupima i sastavom u javnosti promoviraju svoju ustanovu i knjižničarsku struku općenito, pa je i to postao jedan od važnih ciljeva njihovih nastupa. Nastupaju uglavnom po knjižnicama, u raznim prilikama, od redovitog angažmana u manifestaciji „Najčitatelj“ dječjih odjela KGZ-a, preko svečanosti otvaranja ili obljetnica pojedinih knjižnica i prigodnih koncerata za Božić u Knjižnici S.S.Kranjčevića. Svirali su i na dvije skupštine HKD-a cjelovečernje koncerte, a jednom i na slovenskom skupu bibliotekara. Veći dio benda sudjelovao je i nekoliko dječjih predstava nastalih na dječjem odjelu Knjižnice S.S.Kranjčevića. Gostovali su i na „Interliberu“. Jedini redoviti „vanjski“ nastup je „Ljeto na Strossu“ gdje su se prvi put pojavili 2005. godine. Godišnje skupe ne više od desetak nastupa.

Potencijal za nastanak glazbenog sastava bio je postojanje glazbenih odjela u pojedinim knjižnicama, a glazba u širem smislu dijelom fondova knjižnica. Također uporaba glazbe na dječjim odjelima u vidu višegodišnje tradicije glazbenih igraonica za djecu.

KGZ band dočekuje svoju 16 godišnjicu postojanja u nešto izmijenjenom sastavu povodom raznih sadržaja koje bibliotekari pripremaju za Mjesec hrvatske knjige.

Književno-glazbena večer i koncert grupe KGZ Band održat će se u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice ''Viktor Car Emin'' Opatija u petak 18.10. s početkom u 18.00 sati.