Noć knjige - 23.4.

Ovogodišnja 13. po redu “Noć knjige” održat će se 23. travnja u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske. Čitat će se na kopnu i otocima, knjižnicama, vrtićima, školama, arheološkim lokalitetima, javnom prijevozu, parkovima i mnogim drugim neuobičajenim i sasvim običnim mjestima.

Tema ovogodišnje Noći knjige jest “Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena”, a u manifestaciju se svojim programom uključuje i Gradska knjižnica Opatija sa svojim područnim knjižnicama Kastav, Lovran, Matulji i Mošćenička Draga.

U knjižnicama će se izložiti izbor djela lijepe književnosti i publicistike tematikom bliske ovogodišnjoj Noći knjige. U cilju je navesti korisnike da posegnu za naslovima koji nude zanimljiva razmišljanja, odgovore i podršku u izazovima suvremenog života, a koje korisnici možda još nisu otkrili na policama.

Za one zaboravne, organizirana je uvijek dobrodošla akcija oprosta zakasnine koje će sve knjižnice u sastavu Gradske knjižnice Opatija provoditi povodom Noći knjige u utorak 23. travnja.

U Gradskoj knjižnici Opatija s početkom u 18:00 sati održat će se predstavljanje knjige “Burnout – priča o nama” autora dr. sc. Krunoslava Nuića.

Knjiga je pisana na osnovu osobnog iskustva težeg oblika burnouta, ali ujedno i kroz stručni pogled znanstvenika i integrativnog terapeuta. Ono što ovu knjigu razlikuje od ostalih jest da se ona bavi osvještavanjem dubokih nesvjesnih uzroka koji se nalaze u pozadini burnouta, a ne površinskim manifestacijama i simptomima burnouta. Prebacuje naglasak s vanjskih okolnosti na unutarnju priču pojedinca i sa simptomatskih pokušaja rješenja na rješavanje uzroka koji nas vode prema burnoutu. Daje alate i metode za suočavanje s burnoutom, potiče unutarnju transformaciju i osvještava potrebu za promjenom životnih okolnosti prema izgradnji zrelog i odgovornog života.

Autor će u svom izlaganju donijeti autentičnu i inspirativnu priču o burnoutu, njegovim uzrocima, rješenjima, ali i prilikama za novi, zreliji i osvješteniji život te dati nadu mnogim osobama koje se nalaze u kaotičnom i zahtjevnom žrvnju današnjeg svijeta. 

Krunoslav Nujić je dr.sc. biologije i ima dvadesetogodišnje iskustvo rada u različitim farmaceutskim kompanijama u području istraživanja novih lijekova. Tijekom bogate znanstvene karijere upoznao je sve prednosti, ali i izazove rada u korporativnom okruženju. Paralelno sa znanstvenom karijerom, radoznalost i životni izazovi odveli su ga prema istraživanju ljudske osobnosti. Tijekom tog perioda završio je edukacije tjelesno orijentirane psihoterapije, sistemskih konstelacija i tehnike emocionalne slobode. Prije nekoliko godina doživio je teško iskustvo burnouta nakon čega je odlučio svoja znanja i iskustva o toj temi opisati u knjizi „Burnout, priča o nama“.

Vidimo se na Noći knjige!