Tjedan dobre dječje knjige 2023

U tjednu od 17. do 23. travnja 2023. godine održava se „Tjedan dobre dječje knjige“, najveća i središnja manifestacija dječje čitateljske kulture u riječkoj regiji. 
Prema zamisli i u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka „Tjedan dobre dječje knjige“ posvećen je kulturi čitanja od najranije  dobi, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu i mlade. 
Tema ovogodišnjeg „Tjedna dobre dječje knjige“ je – kopanje (nosa pri čitanju, ideja, podataka, zemlje, ceste, po knjigama, po knjižnici, po ormaru, internetu, vrtu...).
Stoga smo mi u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ Opatija i našim ograncima, knjižnicama Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, prekopali police, igračke i slikovnice, umove, zavičajnu zbirku, vrtove i sjećanja i osmislili raznolik i bogat program za djecu i mlade koji uključuje vrtiće, škole i – Dom umirovljenika, omiljenog dječjeg pisca, odnosno „piskinju“, dobitnicu nagrade „Ponos Hrvatske“, izvrsnog govornika i fonetičara, a sve to uz obilje igre, kreativnog stvaralaštva, smijeha – i - uz pokoju domaću besedu.


PROGRAM


KASTAV
19.4. SRIJEDA u 10:00 sati 
„KOPAMO U POTRAZI ZA BLAGOM“ u dječjem kutku Knjižnice Kastav. Program s djecom iz Dječjeg vrtića Kastav.


MATULJI
20.4. ČETVRTAK u 18:00 sati 
„KOPAN PO STAREN ŠKABELINE“ - Na „Domaćoj ćakuli“, redovnoj radionici za djecu od 6 do 10 godina na čakavskom narječju, prekopati ćemo staru ladicu (škabelin) u kojoj će se nalaziti čakavske riječi i izrazi, stari predmeti, zagonetke i slično.


OPATIJA
17.-23.4. Cijeli tjedan
„KOPAMO PO ZAVIČAJNOJ ZBIRCI“ – Izložba u knjižnici - Crtice i zanimljivosti iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin“ Opatija

18.4. UTORAK u 10:00 sati: 
„PISKINJA U GOSTIMA“ - JELENA PERVAN – Omiljena autorica dječjih knjiga i slikovnica, dobitnica nagrade „Ponos Hrvatske“, kreatorica Mrljeka i Prljeka, bake Zmazanke, Pjegave Ive, Hrkala, Drijemala i Kamilice, Tonke i Sutrića, ona koja je sagradila „Kuću od priča“ dolazi na Dječji odjel „Halugica“ . Piskinja, kako ju od milja zovu, susresti  će se sa djecom iz Dječjih vrtića „Volosko“ i „Opatija“ te sa svim onim klincima, mamama, tatama, tetama, nonama i nonićima koji se u to vrijeme zateknu u Knjižnici.

19.4. SRIJEDA u 10:00 sati:
„KOPAMO PO SJEĆANJIMA“ – kad smo bili mladi mi- na jutarnje druženje i kreativnu radionicu dolaze nam umirovljenici iz Doma umirovljenika „Volosko“. Razgovarati ćemo o vremenu kad su bili mladi, kako su se igrali, kako su provodili vrijeme,  zaigrat ćemo društvene igre po izboru, možda i saznamo prestanemo li se ikada ljutiti na „Čovječe ne ljuti se“ ?

19.4. SRIJEDA u 11:00 sati: 
„VRTLARIMO S KASTOROM“ - pričaonica i vrtlarska radionica za prvašiće iz Područne škole „Ičići“ prema predlošku priče „Kastor vrtlari“ Larsa Klintinga. Nakon odgledane kinopričaonice prelazimo na sadnju cvijeća i začinskog bilja prema Kastorovim savjetima. Nakon radionice djeca će posađeno moći ponijeti kućama i dokumentirati kako raste, a Knjižnici slati fotografije biljaka. Jesu li sve uspjele?

20.4. ČETVRTAK U 12:00 sati
„MALA ŠKOLA GOVORNIŠTVA“ –  Program „Male škole govorništva“ koji je započeo na jesen u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ Opatija polako se primiče kraju, što su naučili, naučili su. Svoje govorne kompetencije polaznici radionice, učenici opatijske gimnazije, pokazati će nam na završnoj svečanosti pod budnim okom njihova mentora i voditelja radionice, diplomiranog fonetičara Davora Stankovića.

21.4. PETAK u 13:30 sati
„MOZGANJE I UMNO PREKOPAVANJE“ - Igre mozgalice za klince - zagonetke, pitalice, rebusići i premetaljke za mudre glavice! Rano poslijepodnevno umno nadmetanje i knjiška igra namijenjena učenicima 3. razreda Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija.
LOVRAN

17.-23.4. Cijeli tjedan
„VRTLARENJE ZA POČETNIKE“ – izložba knjiga, priručnika i slikovnica, za male i velike, za iskusne vrtlare i one koji će to tek postati.

 

MOŠĆENIČKA DRAGA 
17.4. PONEDJELJAK u 9:30 sati
"NE KOPAJ NOS NEGO KOPAJ PO KNJIŽNICI"- 3.r. OŠ Mošćenička Draga. Rasprava o bontonu na temu priče Stevea Smallmana "Ne kopaj nos, Pinokio!". Nakon rasprave slijedi potraga, odnosno kopanje po knjižnici: učenici će se trebati snalaziti po signaturama, pratiti upute da bi u konačnici riješili zadatak koji je zadala knjižničarka. 

20.4. ČETVRTAK u 17:45 sati
„VRTLARSKA ČAKULAONICA“
ČAkulaonica u sklopu Tjedna dobre dječje knjige, za učenike od 1.-3. r. OŠ. Nakon priče Alekseja Tolstoja "Djed i repa", od kašetice za povrće iz dućana napravit ćemo mali vrt od kamenčića i raznih prirodnih materijala.

Upiti:
e-mail: gradska.knjiznica.opatija@gk-opatija.hr
tel: 051/ 712-987
FB: https://www.facebook.com/GradskaknjiznicaOpatija