Tjedan dobre dječje knjige 2024. 15.4.-20.4.

U tjednu od 15. do 20. travnja 2024. godine održava se „Tjedan dobre dječje knjige“, najveća i središnja manifestacija dječje čitateljske kulture u riječkoj regiji.

Prema zamisli i u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka „Tjedan dobre dječje knjige“ posvećen je kulturi čitanja od najranije dobi, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu i mlade.

I ove godine Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija i podružnice Lovran, Kastav, Matulji i Mošćenička Draga svojim raznolikim programom sudjeluju u obilježavanju omiljenog dječjeg knjiškog tjedna. Ovogodišnja tema jest - umjetno/prirodno – dok bajkovitu notu daje obilježavanje 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, hrvatskog Andersena.

Stoga je potpuno prirodno, nimalo umjetno, manifestaciju započeti upravo njima – bajkama. Zakoračite s nama u tjedan bajki i priča, igara i ćakula, čaroliju mašte, kreative i pozitive. Spremni? Polijećemo:

PROGRAM

KNJIŽNICA OPATIJA

15.4. u 10:00h Pripovjedačica iz Zavičaja bajki – Regoč, Kosjenka, Potjeh, Neva Nevičica... u izvedbi kazivačice priča Ivane Brlić Mažuranić - Sabine Gvozdić. Susret je namijenjen učenicima 4. razreda OŠ „RKJ“ Opatija i svima onima koji žele uroniti u bajkoviti svijet Ivaninih priča. Uz izložbu ilustracija Cvijete Job.

16.4. u 10:30 Kozlići u knjižnici – kamišibaj radionica – Udruga Kozlići specijalizirana za pričanje kamišibaj priča donosi pripovijest za djecu i mlade s teškoćama koju prati glazba na terapijskom bubnju. Program je namijenjen mladima iz Udruge invalida Grada Opatije – Smajlići.

19.4. (jutarnji termin) „Žabac i izgubljeni dom“  - predstavljanje slikovnice Ljerke Pukec i Svena Nemeta u izdanju Hrvatskog crvenog križa. Predstavljanje će se održati u suradnji sa Crvenim križem Opatija-

Od 20.4.  Izložba animiranih adaptacija književnih djela – Walt Disney – gostujućom autorskom izložbom Gradske knjižnice Vukovar provesti ćemo sve posjetitelje Disneyevim svijetom animiranih adaptacija književnih djela na kojima su odrastale i/li odrastaju generacije djece. Izložba se može razgledati u prostorima knjižnice.

KNJIŽNICA KASTAV

15.4. u 10h Čitamo u knjižnici - čitaonica za predškolski uzrast

19.4. u 10h Čitamo u knjižnici – čitaonica za predškolski uzrast

KNJIŽNICA LOVRAN

15.4. – 20.4. Izložba slikovnica na čakavskom dijalektu

15.4. Idemo u knjižnicu! Posjet školaraca knjižnici

KNJIŽNICA MATULJI

19.4. u 18:00 Domaća ćakula : „So blago na kupe“- pričaonica i kreativna radionica na temu zooloških vrtova kao umjetnih staništa životinja (na čakavskom dijalektu – „blaga“).

KNJIŽNICA MOŠĆENIČKA DRAGA

18.4. u 18:00 Čakulaonica – izrada cvijeća od umjetnih materijala uz „Priče s Voćne farme“(Planet Zoe).